Sådan måler du effekten af brand awareness kampagner
Har du problemer med at måle effekten af dine brand awareness influencer kampagner? I dette indlæg gennemgår jeg 4 metoder hvorpå du kan måle effekten af din brand awareness, uden at skulle frem med den helt store pengepung.
Kreativ kommunikatør hos Sheer
February 14, 2023
6 min læsning
Evaluering og vurdering af den effekt eller værdi dine influencer kampagner skaber, er enormt vigtig. Ligesom du afrapporterer og optimerer på paid ads på Facebook og Google, er det også nødvendigt at afrapportere på dine influencer kampagner, for at optimere dine influencer tiltag.
Når du vurderer effekten af din influencer marketing, er det vigtigt at tage højde for typen af din kampagne. Der er nemlig stor forskel på hvilke KPI’er du skal måle på, afhængig af om du laver performance-drevet samarbejder eller brand awareness kampagner.
I dette indlæg vil jeg fokusere på mulighederne for at evaluere på brand awareness kampagner, uden at det skal koste spidsen af en jetjager.
Du kan godt selv måle effekten af din brand awareness
Vi ser en tendens til, at marketingafdelinger vælger brand awareness kampagner fra, da det kan virke uoverskueligt og omkostningstungt at vurdere effekten af en sådan kampagne.
En god vurdering handler om, at se på det mest relevante data forbundet med en kampagne. Ved brand awareness kampagner, har de fleste virksomheder faktisk den nødvendige data tilgænglig in-house.
Fire metoder til at vurdere effekten af brand awareness
1. Brand search volume / share of branded search:
Share of branded search er en anden rigtig god måde at måle din brand awareness på. Man skal se det lidt som din del af kagen i den branche/produktkategori du befinder dig i. Konkurrenter er altså også med i ligningen her. Helt lavpraktisk måler du share of branded search ved at dividere antallet af søgninger på dit brand med antallet af søgninger på dine konkurrenter. Alt denne data kan man finde ved hjælp af Google Trends. Derudover har undersøgelser vist, at øger du din share of branded search, får du typisk højere markedsandel.
Brand search volume er hvor mange der søger på navnet på dit brand (ikke sat op i mod i dine konkurrenter). Det er altså ikke blot når en søger på “bedste hårprodukter til kvinder” og finder dit brand, nej det er søgninger specifikt på dit brandnavn. Jo flere der søger på præcis dit brand, jo bedre er din brand awareness. Det viser at forbrugerne kan huske dig og at de ser dit brand som en mulighed for at få deres pågældende behov opfyldt.
2. Regelmæssige forbrugerundersøgelser:
Denne metode er en af de føromtalte, mere ressourcekrævende metoder. Ikke desto mindre er det også en af de bedste metoder til at måle brand awareness. Specielt online undersøgelser hvor du spørger forbrugere i din målgruppe om brand-relevante spørgsmål, giver dig en unik mulighed i at forstå din målgruppe og hvilke trends og hvilke værdier forbrugerne tillægger dit brand.
Det kunne for eksempel være spørgsmål der omhandler hvilke værdier forbrugeren tillægger dit brand eller om de har stødt på dit brand på sociale medier inden for den sidste måned. Løbende forbrugerundersøgelser giver dig muligheden for at følge forbrugernes opfattelse af dit brand og dermed hele tiden har hånden på pulsen, i forhold til hvilken retning dit brand bevæger sig.
3. Hold styr på din data på sociale medier:
At have styr på sin egen data på sociale medier, kan virke som en selvfølge. Men ved at holde styr på dine sociale medier, får du rent faktisk en god indikation på, hvor langt du når ud og hvor mange der rent faktisk er bekendte med dit brand. Specielt antallet af følgere på sociale medier er en god målestoksforhold for brand awareness. Hvis vi antager, at folk kun følger det de kan lide eller er interesseret i, kan antallet af følgere give et godt billede på din brand awareness. Her ville en pre-post analyse give super god mening. Identificer antallet af følgere, engagement, views osv. inden og efter kampagnen, for at få en klarere indikation på, hvordan enkelte kampagner påvirker din brand awareness.
4. Generel trafik til dine sider:
Både trafik til website og andre digitale platforme kan indikere hvor mange der kender til dit brand og søger netop dit brand. At måle på generelt trafik er ok til at give en overordnet indikation, men ulempen ved denne måde at måle på er, at du ikke nødvendigvis ved hvad der har skabt den øget trafik - om det er et godt blogindlæg eller din influencer kampagne kan du ikke vide med sikkerhed. Denne metode er derfor bedst, hvis du kun har en enkelt type kampagne kørende på det pågældende tidspunkt. Og har du kun den ene kampagne kørende, vil en pre-post analyse af din online trafik bestemt give klarere indikationer på, hvor god din brand awareness er.
Nu er pre-post analyser efterhånden blevet nævnt et par gange og du tænker måske “det lyder en smule uoverskueligt med sådanne analyser”. Det kan det også være, hvis du laver en stor forbrugerundersøgelse. I virkeligheden er det ret lige til, at lave sin egen “mini” pre-post analyse. Du kan nemlig ofte finde alt den nødvendige data i de tools du højst sandsynlig allerede arbejder med, såsom Google Analytics, Google Trends og diverse insight tools på dine sociale medier. Det er dog super vigtigt, at du husker at adskille din data inden kampagnen med din data efter kampagnen, for at få et retvisende billede af din kampagnes effekt.
Jeg håber, at du efter at have læst dette skriv, ikke længere frygter brand awareness kampagner. Ja, det er sværere at måle den direkte effekt i kroner og øre på brand awareness, men der findes rigeligt med metoder som kan give dig en rigtig god indikation på, hvor meget værdi dine brand awareness kampagner skaber.